[...] czekolada z orzechami to już produkt o wysokim stopniu przetworzenia (zaawansowanej obróbce są tam poddane tłuszcze np. bezwodny tłuszcz mleczny, tłuszcz kakaowy; cukier, mleko w proszku, serwatka w proszku itd.). To samo dotyczy napojów słodzonych cukrem i zwykłej wody. Skąd wziął się problem z fruktozą? Do wielu produktów zaczęto dodawać [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]
Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]
[...] ilości mleka koziego i jogurtu. Prawdopodobnie jeszcze lepsze wyniki zdrowotne przyniosłaby eliminacja z diety mleka. Niezależnie od zwierząt, od jakich pochodzi, mleko nie jest zdrowym elementem diety. Zawiera zbyt dużo hormonów i jest znacząco skażone. Wiele wskazuje, iż przyczynia się do rozwoju cukrzycy i raka. Niestety, istnieje [...]
Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] przeprowadzonego w odstępie około 10 minut oraz monitorowania zmienności rytmu serca. Naukowcy powtarzali testy trzykrotnie w tygodniowych odstępach, losowo przydzielając mleko sojowe z danego opakowania. Zmienność rytmu serca (HRV) zyskała ostatnio większą uwagę w popularnych mediach, ale od wielu lat wykazuje związek z wynikami zdrowotnymi. [...]
Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]
[...] zawierające w składzie kwasy DHA i EPA pochodzenia zwierzęcego, na przykład tłuszcz roślinny z dodatkiem omega 3 jajka, w tym także majonez, który może zawierać żółtka mleko i produkty mleczne takie jak ser, masło, śmietana, lody produkty zawierające żelatynę wieprzową, czyli wszelkie żelki i galaretki, które mają ją w składzie miód Co [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]
Pomimo tego, że mamy łatwy dostęp do żywności, to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej [...]
Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Oznacza to, że pozwala zwalczać np. reaktywne formy tlenu, powstające w trakcie wysiłku fizycznego. Oddziaływanie reaktywnych form tlenu jest powiązane nie tylko z dysfunkcją mitochondriów („pieców energetycznych” komórek), ale też z pojawieniem się stanu zapalnego. Cynamon a [...]
[...] naturalnie występujące cukry tj. laktoza w mleku, fruktoza w owocach, które nie są dla nas szkodliwe, ale nie są wymienione na liście składników (występuje tam po prostu np. mleko, banan itp.). Podsumowanie W Twoim otoczeniu może być więcej cukru, niż Ci się do tej pory wydawało. Kluczem jest czytanie etykiet i świadomość tego, że nie tylko [...]
Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie. Jak bowiem [...]
[...] ją pozyskiwać z jaj i produktów mlecznych, w tym z sera. Warto też dodać, że wiele produktów wegańskich jest wzbogacona witaminą B12. Są to niektóre płatki zbożowe, tofu, mleko roślinne i wiele innych. „Soja zwiększa ryzyko raka piersi” Obecnie nie ma przekonujących dowodów na to, że spożywanie żywności na bazie soi zwiększa ryzyko raka piersi [...]
[...] tłuste, sery białe tłuste, twaróg, masło, śmietana, jaja, nerki, śledź wędzony). Podobnie jest z witaminą B12, źródła to np. wątroba nerki, mięso drobiowe, mięso wołowe, mleko. Wbrew często powielanym w środowisku wegańskim mitom, owoce i warzywa nie są źródłem witaminy B12! Jeśli chodzi o witaminę D, to również weganie są narażeni na ryzyko [...]